woensdag 17 januari 2018

Race voor militaire bases VS en Rusland in Syrië, terwijl Turks offensief tegen Afrin dreigt

16 januari - Volgens Defense News zijn de VS en Rusland verwikkeld in een race om militaire bases in Syrië. Een militaire bron geeft aan dat op twee plekken de militaire aanwezigheid van de VS de gedaante heeft aangenomen van militaire bases. Dat zijn Al Tabaqah, een oude Syrische vliegbasis bij Raqqa in het noorden, waar de Amerikaanse special forces Koerdische troepen trainen. En als tweede Al-Tanf bij de Jordaans-Iraaks-Syrische grens in het zuiden, een kruispunt waar Syrische rebellen worden getraind en Syrische regeringstroepen worden tegengehouden. Al-Tanf ligt op een verbindingsroute tussen Irak en Syrië.
De Russen hebben die race al een tijdje geleden gelopen met een permanente vliegbasis in Hmeimin en een marinebasis in Tartous.
De VS hebben nu bij monde van coalitiewoordvoerder kolonel Veale (CJTF-OIR - Operation Inherent Resolve) aangekondigd uit de Syrian Democratic Forces (SDF) in het noorden - een autonome militie met een sterke Koerdische kern - een grensleger met een sterkte van 30.000 te gaan vormen. Een eerste klasje van 230 is begonnen met lessen in ondervraging, biometrie en screenen van reizigers. Deze Syrian Border Security Force (BSF) moet roadblocks gaan verzorgen langs de grenzen met Turkije en Irak en op de afgebakende deconflicteringszone met het Syrische regeringsleger langs de Eufraat.
Intussen zijn er steeds meer berichten over een op handen zijnd offensief door Turkije tegen de Koerdische enclave Afrin meer naar het westen. Mogelijk een tegenzet tegen het Amerikaans-Koerdische grensleger, er is al vaker meer gedreigd, maar dit keer lijkt het serieuzer dan vorige keren. Al Jazeera meldt op basis van persbureau Anadolu dat het Turkse leger 80 militaire voertuigen waaronder tanks als versterking  naar de grens met Syrië heeft gestuurd. Kolonnes zijn onder meer langs de grens naar de zuidoostelijke provincie Hatay bij de Middellandse Zee, dus nog verder westelijk van Afrin gegaan. De plaatsen die genoemd worden zijn distrikt Reyhanli (grenspost in Hatay, 24 pantservoertuigen en jammers), Bab al-Hawa (grenspost, 18 legervoertuigen) en Rihaniyah (aan de grens, onder meer pantservoertuigen), distrikt Viransehir in de provincie Sanliurfa (20 militaire voertuigen).
Er zijn ook artilleriebeschietingen van de enclave gemeld.
De Turkse krant Hurriyet heeft vandaag bericht dat Hawk luchtdoelraketten uit het het distrikt Kirikhan in Hatay nu zijn gericht tegen Afrin, een heroriëntatie van de luchtverdediging, die in overeenstemming zou zijn met een offensief.
Bronnen: Defense News (Agnes Helou), The Defense Post (Joanne Stocker), Al Jazeera, BBC News (Selin Girit)
Bij Southfront beelden over het laatsen van de Hawks aan de grens. Bereik 40-50 km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten