zondag 1 oktober 2017

VS hervatten de luchtaanvallen op Libië

30 september - De VS hebben de luchtaanvallen op Libië hervat. De afgelopen week heeft AFRICOM acht precisieaanvallen (in elk geval met drones) gepleegd, waarvan zes op 22 september toen 17 jihadisten zouden zijn gedood en drie voertuigen vernietigd in een kampement in de woestijn, 240 km ten zuidoosten van de kustplaats Sirte (het voormalige bolwerk van ISIS).
AFRICOM zegt volgens de Long War Journal in Sirte tussen de 800 en 900 strijders van ISIS te hebben gedood tijdens 495 precisieaanvallen van operatie Odyssey Lightning, die liep van augustus tot december 2016. De laatste bombardementen in Libië vonden plaats in januari van dit jaar op twee trainingskampen van ISIS ten zuiden van Sirte. Toen werd de aanwezigheid van 'externe plotters' voor aanvallen van jihadisten in Europa als reden genoemd.
US News & World Report ziet de recente aanvallen, die niet plaatsvonden in een officieel verklaarde oorlogssituatie, als een resultaat van de ruimere bevoegdheden die president Trump in maart aan het leger heeft gegeven in het kader van 'geheime' oorlogen.
Bronnen: The Long War Journal (Bill Roggio, Thomas Joscelyn), US News & World Report (Paul D. Shinkman)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten