dinsdag 17 oktober 2017

VS en Zuid-Korea beginnen grote marine-oefening

16 oktober - Vandaag zijn de VS en Zuid-Korea een gezamenlijke marine-oefening begonnen als machtsvertoon tegenover Noord-Korea. De oefening zal tien dagen duren en vindt plaats aan de zuidkant van de de facto zeegrens tussen Zuid- en Noord-Korea, die bekend staat als de Northern Limit Line. Het vliegdekschip Ronald Reagan en twee VS-destroyers nemen deel aan de oefening.
Op 13 oktober is de nukleair aangedreven onderzeeër USS Michigan aangekomen in de zuidelijke havenstad Busan. Enkele dagen daarvoor was een  vergelijkbaar schip, de USS Tucson, vertrokken.
Business Insider signaleert op Michigan twee 'platforms' (silos) voor kleine onderzeeërs van de special forces, zogenaamde SEAL Delivery Vehicles. In april, tijdens het vorige bezoek van de Michigan, meldden Zuid-Koreaanse media dat SEAL special forces van de marine aan boord waren om met Zuid-Koreanen te trainen voor een "onthoofding" van het Noord-Koreaanse regime.
De Michigan had vroeger kernwapens aan boord, maar heeft nu 150 Tomahawk kruisraketten. Er zijn maar vier van dit soort boten (SSGNs) in de Amerikaanse marine. Een daarvan, de USS Florida, opende in 2011 de aanval op Libië met een salvo van 90 kruisraketten.
Bronnen: AFP, Business Insider (Alex Lockie)
UPDATE: 19 oktober - De Reagan voerde vandaag rond 90 vluchten (sorties) uit met zijn F-18 gevechtsvliegtuigen in het zicht van eilanden bij de Zuid-Koreaanse kust. 40 oorlogsschepen van Zuid-Korea en de VS zijn ingezet in een linie vanaf de Gele Zee ten westen van het schiereiland tot aan de Zee van Japan.
Ook neemt deel: destroyer USS Stethem.
Bron: Reuters (Tim Kelly)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten