dinsdag 31 oktober 2017

VS beloven 60 miljoen dollar voor Sahel-strijdmacht tegen terrorisme

30 oktober - De VS hebben beloofd 60 miljoen dollar uit te trekken voor de Sahel Joint Task Force, een gezamenlijke strijdmacht van vijf Sahellanden (Boerkina Faso, Tsjaad, Mali, Mauritanië en Niger - de G5). Dat is toegezegd op een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over de Task Force. Deze financiering vindt plaats op bilaterale basis, niet via de VN. De Veiligheidsraad gaat de komende weken nog praten over vier opties over de steun door de VN (van uitbreiding van mandaat MINUSMA in Mali tot het oprichten van den VN-kantoor voor beperkte logistieke en andere steun).
Op 14 december vindt in Brussel een financieringskonferentie plaats voor de G5-troepenmacht. Er is 490 miljoen dollar nodig. In juni heeft de EU 50 miljoen euro beloofd.
Bron: Voice of America (Margaret Besheer)
UPDATE: Saoedi-Arabië heeft 100 miljoen euro toegezegd voor de Sahel 5 strijdmacht. Dit heeft in de ogen van waarnemers bij AFP voor de Saoedi's het voordeel dat ze hun met Syrisch terrorisme besmette blazoen enigszins kunnen reinigen en tegelijkertijd meer invloed verwerven in deze regio, waarin ze al eerder hebben geïnvesteerd.
De Verenigde Arabische Emiraten hebben verder 30 miljoen geboden. Er is nu 250 miljoen euro bij elkaar gebracht, voldoende om de strijdmacht op de been te brengen.
In het artikel wordt gesignaleerd dat in het kader van dit projekt Frankrijk nu de beste vriend van de Golfstaten binnen de EU is geworden, bij afwezigheid van Engeland.
Bron: AFP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten