woensdag 11 oktober 2017

Bommenwerpers boven Korea [en Europa] en een destroyer in de Zuid-Chinese Zee

11 oktober - De destroyer Chafee van de Amerikaanse marine is gisteren langs eilanden in de Paracelarchipel in de Zuid-Chinese zee gevaren, die door China worden geclaimd. Het Chinese geleide-wapen-fregat Huangshan (FFG 570), twee J-11B gevechtsvliegtuigen en een Z-8 helikopter werden ingezet om de VS weg te jagen. De Chafee bleef echter (net) buiten de 12-mijlszone die beschouwd wordt als de grens van de territoriale wateren. In augustus voer een destroyer van de VS wel binnen die grens langs een kunstmatig Chinees eiland.
In de nacht van 10 op 11 oktober vlogen twee bommenwerpers B-1B van het 37ste Expeditionary Bomb Squadron vanuit Guam naar Zuid-Koreaanse wateren, oefenden met geleide wapens op gronddoelen, vlogen daarna over Zuid-Korea en herhaalden de oefening aan de andere kant van het schiereiland (in totaal een missie van drie uur). Ze werden binnen de Koreaanse Air Identification Zone begeleid door twee F-15K gevechtsvliegtuigen van de Zuid-Koreaanse luchtmacht en oefenden later met twee Japanse gevechtsvliegtuigen F-15.
Bronnen: Reuters (Idrees Ali), Reuters (Christine Kim, Eric Beech), Russia Today, Stars and Stripes (Kim Gamel)
UPDATE: 12 oktober - Ondertussen kwamen op 10 oktober ook twee B-1Bs van de 7e Bomb Wing uit Texas aan op de basis RAF Fairford in het zuiden van Engeland. Ze gaan oefenen in Europa in het kader van het programma European Deterrence Initiative. Twee dagen eerder had de Amerikaanse luchtmacht een niet nader aangegeven aantal F-22 Raptors van de 1ste Fighter Wing uit Virginia aan de Engelse basis Lakenheath gestuurd om te oefenen met NAVO-bondgenoten. Die gaan verder naar andere Europese bases.
Bron: Air Force Times


Geen opmerkingen:

Een reactie posten