dinsdag 26 september 2017

Machtsvertoon van VS-bommenwerpers dichter bij Noord-Korea

25 september - B-1B bommenwerpers van Ellsworth Air Force Base in Zuid-Dakota met een eskorte van F-15C gevechtsvliegtuigen uit Okinawa zijn twee dagen geleden vanaf Guam verder noordelijk van de bestandslijn in Korea aktief geworden boven wateren ten oosten van Noord-Korea. Ze bleven volgens het Pentagon in het internationale luchtruim.
AANVULLING: Volgens CBC News ging het in totaal om acht vliegtuigen van de VS.
Op Guam bevinden zich nu 350 militairen van de 28ste Bomb Wing uit Zuid-Dakota. Het 37ste Expeditionary Bomb Squadron van deze Wing is sinds juli daar ingezet.
Inmiddels meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dat Noord-Korea afgelopen weekend zijn luchtverdediging versterkte door vliegtuigen te verplaatsen naar de oostkust. Het persbureau stelt ook dat de VS zelf de vluchtroute van hun bommenwerpers bekend had gemaakt, de Noord-Koreanen zou het niet zijn opgevallen.
En een artillerie-eenheid met thuisbasis in de Verenigde Staten heeft op 21 september in Zuid-Korea tijdens een onaangekondigd alarm en inzet schietoefeningen gehouden met het HIMARS-systeem voor precisieschoten over lange afstand. Er werden zes raketten MGM-140 ATACMS afgeschoten. Deze HIMARS-systemen kunnen worden vervoerd met een C-130 Hercules transportvliegtuig.
Bronnen: Associated Press, BBC News, Reuters (Christine Kim, Chirstian Sheperd), Defence Blog (Dylan Malyasov)
UPDATE: 26 september - De versterking van de Noord-Koreaanse kustverdediging is inmiddels bevestigd door de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst NIS tijdens een briefing bij de inlichtingencommissie in het parlement. De vlucht van de Amerikaanse bommenwerpers vond plaats rond middernacht, een mogelijk probleem voor de Noord-Koreaanse radars en andere waarschuwingssystemen, aldus zou de NIS hebben verklaard.
Het is bekend dat het noorden over een waarschuwingssysteem beschikt met een bereik van 600 km.
Bron: Yonhap
UPDATE 2: Een mijnenbestrijdingsvaartuig van de Amerikaanse marine brengt een vlootbezoek aan de marinebasis Jeju in het zuiden van Zuid-Korea. De USS Chief (MCM-14) maakt deel uit van Mine Countermeasures Squadron 7 van de Zevende Vloot. Begin oktober zet het schip zijn patrouille in de regio voort.
Bron: Yonhap
UPDATE 3: 28 september - Bij Defense News een artikel over de Noord-Koreaanse luchtverdediging. De luchtmacht beschikt over een regiment MiG-23 een met MiG-29. Deze onderscheppingsjagers (30 van elk van beide types) dateren uit de jaren zeventig en begin tachtig, zijn sterk verouderd (geen modernisering bekend) en normaliter gestationeerd in de buurt van de hoofdstad. In tijden van spanning wordt een aantal bijvoorbeeld naar de Gedemilitariseerde Zone tussen Noord- en Zuid-Korea gestuurd. In dit geval werden ze verplaatst naar een basis aan de oostkust, waarschijnlijk Ponsan, met extra brandstoftanks en lucht-lucht-raketten.
Daarnaast zijn er luchtdoelraketten, die met het grootste bereik (tot 400 km) zijn de S-200 - nog van Sovjet-makelij - met vaste lokaties ten zuiden en oosten van Pyongyang (voor resp. de westkust en de oostkust). Vier batterijen van dit systeem (24 lanceerinrichtingen) zouden zijn geleverd in 1987 of 1988.
Onlangs is ook een mobiel raketverdedigingssysteem op trucks getoond dat lijkt op de Russische S-300 of de Chinese HQ-9.
Bron: Defense News (Mike Yeo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten