maandag 7 augustus 2017

VS-troepen aktief in Jemen tegen al-Qaida

4 augustus - Volgens het Pentagon zijn een klein aantal VS-troepen op de grond betrokken bij een operatie tegen strijders van al-Qaida in het gouvernement Shabwa in Jemen. Een woordvoerder zegt dat  ze daar helpen met het "delen van inlichtingen". Een dag eerder hadden de Verenigde Arabische Emiraten bekend gemaakt dat hun troepen samen met die van de VS in het gouvernement aktief waren.
Sinds 28 februari hebben de VS rond 80 luchtaanvallen uitgevoerd tegen al-Qaida in Jemen. Special forces van de VS hebben ook deelgenomen aan minstens twee raids.
Daarnaast zegt het Pentagon dat de VS ook bijtanken in de lucht en luchtverkenning verzorgen voor deze operatie. De Parate Amfibische Groep (Amphibious Ready Group - ARG) Bataan is met schepen en 2200 mariniers (24 MEU) aanwezig in de regio en steunt volgens de Washington Post waarschijnlijk deze operatie.
Burgers in het gouvernement berichtten later dat de al-Qaida strijders door Jemenitische troepen met pantserwagens uit de belangrijkste steden zijn verdreven en zich hebben teruggetrokken in de bergen.
Bronnen: The Washington Post (Thomas Gibbons-Neff, Military Times (Tara Copp), Reuters (Sami Aboudi)
Samenstelling van ARG Bataan: Navy News Service (Zak Grebill)
AANVULLING: 7 augustus - In de provincie Shabwa liggen een aantal olie- en gasvelden en de enige gasterminal van Jemen. Tot 2015 werd de installatie in Belhaf gerund door het Franse bedrijf Total, dat zich terugtrok vanwege de Saoedische interventieoorlog.
Bron: AFP




Geen opmerkingen:

Een reactie posten