zaterdag 1 juli 2017

Verplaatsing van Duitse troepen van Incirlik begint in juli

18 juni - De Duitse Bundeswehr begint in juli met de verplaatsing van troepen van de Turkse basis Incirlik naar de vliegbasis Muwaffaq Salti bij Azraq, 100 km ten oosten van Amman in Jordanië. Er zijn nu meer dan 250 Duitse militairen op Incirlik.
De Duitse tankvliegtuigen zullen al vrij snel vanaf deze basis gaan opereren (half juli), de Tornado's, die verkenningen uitvoeren in ISIS-gebied, zullen pas na drie maanden in oktober weer operationeel zijn.
In het kader van Operation Inherent Resolve tegen ISIS hebben ook Nederlandse en Belgische F-16's vanaf deze Jordaanse basis gevlogen.
De achtergrond van de verplaatsing is dat Turkije Duitse parlementariërs de toegang tot de basis had geweigerd, nadat Duitsland asiel had verleend aan Turkse militairen die waren beschuldigd van deelname aan de mislukte coup van vorig jaar.
Bron: Deutsche Welle
UPDATE: 9 juli - De aftocht van de Bundeswehr uit Turkije begint vanmiddag. Als eerste zal dan het tankvliegtuig Airbus MRTT naar Jordanië vliegen. De zes Tornado's zullen nog tot eind juli vanuit Turkije starten. Daarna vliegen ze voor anderhalve maand naar Duitsland terug voor onderhoud terwijl in Jordanië de technische voorzieningen voor de foto-interpretatie van de beelden die de verkenners meebrengen van hun vluchten worden opgebouwd. Half oktober moeten ze dan weer paraat zijn. De verhuizing betreft rond 200 zeecontainers. C-17 transportvliegtuigen van de VS helpen erbij.
Er moet ook nog een technische overeenkomst voor de stationering van de Duitser gesloten worden en een verdrag over hun juridische status.
De Duitse bemanningsleden van de AWACS (rond een derde) die vliegen vanuit het Turkse Konya blijven wel in Turkije. Omdat dit een NAVO-operatie is mogen Duitse parlementsleden de soldaten bezoeken.
Bron: Der Spiegel (Matthias Gebauer)
UPDATE 2: 28 september - De Duitse aftocht uit Incirlik is voltooid. 260 militairen met vliegtuigen en logistieke uitrusting zijn verplaatst naar Jordanië. Begin september hebben Duitse parlementsleden als resultaat van een compromisoplossing de Turkse basis Konya bezocht waar ook een aantal Duitse militairen zijn gestationeerd bij de AWACS-vliegtuigen.
Bron: Deutsche Welle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten