maandag 29 mei 2017

VS-marine patrouilleert bij Mischief Reef

24 mei - De Amerikaanse marine heeft voor het eerst onder het presidentschap van Donald Trump een freedom of navigation patrouille (Fonop) uitgevoerd in de Zuid-Chinese Zee. Daarbij komt een oorlogsschip binnen de grens van 12 zeemijl vanaf een eiland of een bepaald punt in de territoriale wateren, waarvan de VS vinden dat een andere mogendheid (in dit geval China) daarover ten onrechte soevereiniteit uitoefent.
De Fonop werd uitgevoerd door de geleide-wapen-destroyer Dewey rond Mischief Reef, één van de omstreden (kunstmatige) eilanden in de Spratly-archipel (Chinees: Nansha) in de Zuid-Chinese Zee. Een dergelijke operatie vond voor het laatst op 21 oktober 2016 plaats. Daarvoor vonden ze plaats in oktober 2015, en januari en mei 2016, volgens gegevens van het Center for Strategic and International Studies (CSIS) in Washington, die deze akties bijhoudt.
China heeft een krachtig protest laten horen en zei dat enkele fregatten het Amerikaanse marineschip verjaagd hadden. Het laatste is enigszins betrekkelijk, omdat een Fonop normaliter erin bestaat dat een schip door de zone vaart en deze weer verlaat.
Bron: The Wall Street Journal (Gordon Lubold)
Aanvulling: 5 juni - De Chinese geleide-wapen-fregatten waren de Luzhou en de Liuzhou.
Bron: New Delhi Times

Geen opmerkingen:

Een reactie posten