vrijdag 5 mei 2017

THAAD initieel operationeel in Zuid-Korea

1 mei - VS-woordvoerders verklaarden vandaag dat het anti-raketsysteem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) in Zuid-Korea de initiële operationele status heeft bereikt. Het zal nog een paar maanden duren voor het wapensysteem volledig operationeel is tegen Noord-Koreaanse geleide wapens.
China heeft vooral bezwaren tegen de krachtige radar van THAAD, die ver op zijn grondgebied kan kijken. Lokale bewoners vrezen een doelwit te worden voor Noord-Koreaanse tegenmaatregelen.
De Zuid-Koreaanse regering heeft op 30 april beperkingen ingesteld voor het gebruik van het luchtruim rond de THAAD-site. Wie er voor de kosten van THAAD opdraait (Zuid-Korea of de VS) is nog onduidelijk.
De VS hebben momenteel wereldwijd zes batterijen THAAD opgesteld. Zuid-Korea heeft daarnaast Patriot PAC-3 als raketverdediging, Japan is bezig hun PAC-3 systeem op te voeren en overweegt aanschaf van de landversie van het Aegis-raketschild voor schepen.
Bron: Reuters (Phil Stewart, Idrees Ali)
UPDATE: 2 mei - Twee strategische bommenwerpers B-1B van de VS zijn gisteren ingezet boven Korea in een gezamenlijke oefening met de Zuid-Koreaanse luchtmacht.
Bron: The New York Times (Choe Sang-hun)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten