donderdag 11 mei 2017

Oefening Eager Lion begint in Jordanië

9 mei - Op 7 mei is in Maleisië onder regie van Central Command van de VS de zevende jaarlijkse internationale oefening Eager Lion begonnen, de "grootste en veelzijdigste tot nu toe" volgens de Amerikaanse generaal Hickman.
Aan Eager Lion 2017 nemen 7400 militairen van meer dan 20 landen deel (o.m. VS, Jordanië, Engeland, Japan, Kenia, Saoedi-Arabië). Als speciaal onderdeel zullen deze keer twee B-1B bommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht optreden. De oefening duurt tot 18 mei.
Op de Arabische site Al--Masdar News waren foto's van (Syrische) drones te zien met een koncentratie van rond 400 Amerikaanse en Jordaanse legervoertuigen (waaronder vermoedelijk M60 tanks) op een Jordaanse basis ten oosten van Az-Zarqa, 43 km van de Syrische grens. Het gaf aanleiding tot waarschijnlijk ongefundeerde geruchten in de regionale pers over een ophanden zijnde invasie van Syrië.
De VS hebben twee jaar geleden aangekondigd de hulp aan Jordanië op te voeren van 660 miljoen dollar tot 1 miljard per jaar voor de periode van 2015-2017.
Bronnen: The New Arab, Al-Masdar News (Chris Tomson)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten