dinsdag 16 mei 2017

China plaatst radarvliegtuigen in Zuid-Chinese Zee

12 mei - Uit satellietbeelden van DigitalGlobe blijkt dat China twee van de nieuwste radarvliegtuigen Shaanxi KJ-500 heeft geplaatst op de vliegbasis Jialaishi in het noorden van het eiland Hainan aan de rand van de Zuid-Chinese Zee. Nog twee Y-8 vliegtuigen - een ouder radarvliegtuig KJ-200 en een maritiem patrouillevliegtuig van type Y8J of Y8X zijn eveneens zichtbaar.
Dit is de eerste keer dat de KJ-500 is ingezet op Hainan. Tot nu toe was daar  regelmatig een mix van KJ-200, Y-8J en Y-8X te zien afkomstig van twee regimenten voor speciale operaties van de Chinese marine in het noorden van China. Die opereerden meestal vanaf een ander vliegbasis, Lingshui in het zuidoosten van het eiland. Deze basis wordt momenteel gemoderniseerd.
Op niet geverifieerde foto's van de KJ-500 dragen ze serienummers van de 9e Divisie Marineluchtvaart, die in Hainan zelf is gevestigd. Dat zou kunnen wijzen op permanente stationering.
In een andere ontwikkeling heeft Sri Lanka een verzoek van China geweigerd om deze maand een van hun onderzeeërs die op weg was naar de Golf van Aden voor bestrijding van piraten te laten dokken in Colombo. In oktober 2014 mocht het nog wel. Waarschijnlijk heeft India nu achter de schermen invloed uitgeoefend.
Bronnen: Defense News (Mike Yeo), Reuters (Ben Blanchard)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten