dinsdag 18 april 2017

Waar zijn de vliegdekschepen?

17 april - Er is enige spekulatie dat de VS-vliegdekschepen Ronald Reagan en Nimitz zich bij de Charles Vinson zouden kunnen voegen in de strijd om Korea. Zoals al vermeld (zie UPDATE 3 aldaar) is de Vinson overigens nog duizenden kilometers van Korea. De in Japan gestationeerde Reagan is voor groot onderhoud in Yokosuka, hetgeen in mei afgerond moet zijn. De Nimitz is bij het zuiden van Californië na twee jaar in dok bezig zich op te werken om zoals gepland in het voorjaar de rol van de Vinson over te nemen. Aan de oostkust van de VS is dan weer de voor een onverwachte wereldcrisis parate carrier Eisenhouwer bezig met oefenen.
Met de Nimitz gaan mee de destroyers Shoup, Kidd, Pinkney en Howard en de kruiser Princeton. Het is de bedoeling dat ze naar het Midden-Oosten gaan. Bij de Eisenhower horen de destroyer Mason en de kruiser San Jacinto.
Bronnen: Navy Times (David B. Larter), Defense News (Christopher P. Cavas)
UPDATE: 18 april - De inzet van de Vinson is verlengd met 30 dagen en het schip moet dan wel gaan patrouilleren in de Koreaanse wateren. De oefening met Australië is ingekort. De Vinson was begin januari gestuurd voor in principe vijf maanden.
Bron: Navy Yimes (David B. Larter)
UPDATE 2: 21 april - Volgens de Japanse krant Asahi Shimbun zal de Vinson in de loop van volgende week bij Korea aankomen. De Reagan is is momenteel nog niet in staat om in geval van een krisis onmiddellijk uit te varen, vandaar de verlenging voor de Vinson.
Bron: UPI (Elizabeth Shim)
UPDATE 3 - 25 april - Half mei kan de Reagan gevechtsklaar zijn. Een aantal malen in het verleden hebben de VS twee vliegdekschepen tegelijkertijd ingezet als afschrikking. Een voorbeeld dateert uit 1996 toen China geleide wapens testte in de Straat van Taiwan. President Clinton liet toen twee eskaders vliegdekschepen door de zeestraat varen als machtsvertoon.
Bron: Nikkei Asian Review (Ken Moriyasu)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten