donderdag 30 maart 2017

De Bundeswehr heeft acht alternatieven voor Incirlik

29 maart - De Bundeswehr heeft acht geschikte alternatieven gevonden voor het steunpunt op de vliegbasis Incirlik in Turkije. Het zijn drie lokaties in Koeweit, drie in Jordanië en de Britse bases Akrotiri en Paphos op Cyprus. Er zijn echter nog geen gesprekken gevoerd met de desbetreffende autoriteiten, hetgeen  buitenlandexpert van Die Linke in de Bondsdag Jan van Aken doet constateren dat de urgentie bij de regering blijkbaar niet erg groot is.
Bondsdagleden zijn ongerust omdat sinds een bezoek op 5 oktober vorig jaar geen enkel lid van het parlement van de Turkse regering toestemming heeft gekregen om de Duitse militairen daar op te zoeken (aanvragen van Die Linke en CDU/CSU zijn onbeantwoord gebleven). Een verzoek van Van Aken om het andere Duitse steunpunt in Turkije, de basis Konya 350 km ten westen van Incirlik, te mogen bezoeken, is mondeling afgewezen. De weigeringen vonden plaats, nadat de Bondsdag een resolutie had aangenomen die de Armeense genocide van 100 jaar geleden erkende.
De fractie van Die Linke maakt zich ook zorgen dat inlichtingen die door Duitse Tornado-vliegtuigen worden verzameld, gebruikt worden in de oorlog tegen de Koerden.
Bronnen: Die Welt (Marcel Leubechter), Deutsche Welle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten