vrijdag 3 februari 2017

NAVO stelt plan om met Oekraïne te praten over raketschild uit

1 februari - De NAVO heeft het plan om met Oekraïense funktionarissen te spreken over het Europese raketschild op de lange baan geschoven. Het idee was de mogelijkheid te bespreken dat schroot van door in Polen en Roemenië geplaatste onderscheppingsraketten van het raketschild of een uit de koers geraakte raket op Oekraïens territorium zouden terecht komen. De reden van het uitstel is de heikele verhouding van de NAVO met de Amerikaanse president Trump waar het Moskou betreft. Volgens niet nader genoemde NAVO-functionarissen zouden met name de Fransen ongerust zijn hierover.
De NAVO houdt nog steeds vol dat het in Europa geïnstalleerde raketschild tegen Iran is gericht, ook al is er inmiddels met dat land een nukleaire overeenkomst gesloten. Rusland is argwanend, dat de NAVO in feite bezig is met de uitbouw en modernisering van een schild dat in de toekomst ook tegen Russische raketten effektief kan worden ingezet.
De situatie wordt verder gekompliceerd doordat gevechten in de Oekraïne tussen regeringstroepen en oostelijke rebellen weer zijn opgelaaid. De Wall Street Journal meldt dat volgens de regering de rebellen Grad raketlanceerders en zware artillerie in hebben gezet. Maar de Süddeutsche Zeitung stelt op basis van rapporten van OSVE-waarnemers dat "het momenteel vooral het Oekraïense leger is dat het verloop van het front in hun voordeel probeert te verschuiven". Eerder hadden de waarnemers al bericht dat regeringsmilities voorafgaand aan de vijandelijkheden tanks uit Oekraïense legerdepots hadden gehaald die daar waren opgeslagen in het kader van de overeenkomst van Minsk over de de-eskalatie van het konflikt.
Bron: The Wall Street Journal (Julian E. Barnes, Nathan Hodge)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten