maandag 2 januari 2017

Chinees vliegdekschip in de Zuid-Chinese Zee

26 december - Het Chinese vliegdekschip Liaoning en vijf andere oorlogsschepen zijn vandaag langs de Prataseilanden (ook wel Dongsha-eilanden), een door Taiwan beheerst atol, het noordelijk deel van de Zuid-Chinese zee binnengevaren voor oefeningen in het westelijk deel van de Stille Oceaan. Het Taiwanese ministerie van defensie zei dat het eskader door het kanaal van Bashi tussen Taiwan en de Filipijnen was gegaan op een koers 165 km ten zuiden van Taiwan.
De Liaoning werd in 2012 operationeel en heeft ook in 2013 in de Zuid-Chinese Zee geopereerd. Het schip is uitgerust met J-15 gevechtsvliegtuigen. Half december toonde de Chinese staatstelevisie CCTV beelden van J-15s die opstegen vanaf de Liaoning en geleide wapens afvuurden tijdens een oefening. In dezelfde periode stuurde China militaire vliegtuigen in de buurt van Japans grondgebied bij de Straat van Miyako en liet een bommenwerper rond omstreden eilanden in de Zuid-Chinese Zee vliegen. Routine-operaties in de ogen van de Chinese luchtmacht.
Ook lieten satellietbeelden militaire strukturen zien op door China aangelegde kunstmatige eilanden in dit gebied, die door het Asia Maritime Transparency Initiative (AMTI) van CSIS in Washington werden beschreven als luchtdoelartillerie en wapensystemen voor nabijverdediging tegen inkomende geleide wapens zoals kruisraketten en vijandelijke vliegtuigen.
Bronnen: CBS News, AFP
AMTI - China's new Spratly Island Defenses, 13 december 2016
UPDATE: 3 januari - Het Chinese ministerie van defensie heeft de oefeningen van de Liaoning in de Zuid-Chinese zee bevestigd. Verschillende J-15s zijn gisteren vanaf het dek opgestegen en geland
Bron: Associated Press
UPDATE: 9 januari - Tien Chinese gevechtsvliegtuigen, onder meer bommenwerpers en radarvliegtuigen, zijn vandaag de Zuid-Koreaanse identifikatiezone voor luchtverdediging (KADIZ) binnengevlogen. De urenlang durende vlucht vond plaats bij Ieodo, een rots onderwater bij de zuidkust van het eiland Jeju. Zuid-Korea stuurde als antwoord 10 gevechtsvliegtuigen, waaronder F-15Ks en KF-16s naar het gebied.
Zuid-Korea had de KADIZ in 2013 uitgebreid naar Ieodo, waar wetenschappelijke onderzoeksinstallaties zijn gevestigd. Het eiland bevindt zich echter ook in de Chinese identifikatiezone voor luchtverdediging.
Bron: Yonhap News

Geen opmerkingen:

Een reactie posten