zondag 20 november 2016

Pakistan onthult controlecentrum voor kernonderzeeërs

16 november- Pakistan heeft een Very Low Frequency (VHF) verbindingscentrum met ingezette onderzeeërs geopend, dat volgens een expert gaat dienen als commandocentrum voor de kernonderzeeërs die op patrouille zijn. Het betekent dat Pakistan gaat beschikken over een maritieme kernmacht. In 2012 werd daarvoor al het maritieme strategische commando opgericht.
Het verbindingscentrum is gevestigd op de marinebasis PNS Hameed in de buurt van de havenstad Karachi. De drie onderzeeërs Agosta 90B naar Frans ontwerp zullen waarschijnlijk de komende tien jaar worden bewapend met de Hatf/Vengeance VII Babur kruisraket die lijkt op de Amerikaanse Tomahawk. De experts denken overigens dat een volwaardige permanente maritieme kernmacht voor Pakistan pas zal worden gerealiseerd met het instromen van acht Chinese onderzeeërs vanaf 2022. Dit zal Pakistan een second strike kapaciteit geven.
Pakistan houdt deze week ook een grootschalige legeroefening Raad ul Barq (Donderslag) met JF-17 Thunder gevechtsvliegtuigen, gevechtshelikopters, Al-Khalid tanks, artillerie en ander zwaar materieel in het woestijngebied Khairpur Tamiwali bij het distrikt Bahawalpur in de Punjab. In het tussen India en Pakistan omstreden gebied Kashmir is er de laatste tijd een reeks zware grensincidenten geweest.
Bronnen: Defense News (Osman Ansari), Associated Press (Munir Ahmed)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten