zaterdag 12 november 2016

De MIT na de couppoging in Turkije

6 november - Al-Monitor meldt de na de couppoging al verwachte reorganisatie van de Turkse geheime dienst MIT (Nationale Inlichtingen Organisatie). Het aantal directoraten van de MIT zal worden uitgebreid van vier tot zes, allemaal geleid door een plaatsvervangend hoofd (formeel: deputy undersecretary).
Een nieuw directoraat is voor coördinatie tussen de staatsinstellingen. Dit houdt in dat de MIT niet langer een volledig op zichzelf staand element is, maar wordt ingebed in een coördinatie tussen afdelingen van verschillende ministerie (binnenlandse, buitenlandse zaken etc.).
Een tweede directoraat is dat voor speciale operaties (covert action). Deze afdeling zal verder worden uitgebouwd en ruimer gefinancierd. Het is de paramilitaire tak van de MIT.
De andere directoraten zijn: (interne) veiligheid, strategische inlichtingen (voorheen: buitenlandse inlichtingen), technische inlichtingen (de Turkse versie van de NSA, cybersecurity)) en interne administratie (een ondersteunende eenheid). De directie strategische inlichtingen gaat over het verzamelen en analyseren van inlichtingen over en in het buitenland. Het hoofd van de MIT, Hakan Fidan, blijft gehandhaafd.
De conclusie van Al-Monitor is dat de MIT, waarover twijfels waren gerezen ten tijde van de coup, zijn positie heeft geconsolideerd en versterkt, een cruciale speler blijft, maar wel onder meer kontrole van Erdogan en zijn partij AKP is gebracht. Mocht een presidentieel systeem worden ingevoerd, dan wordt deze invloed nog vergroot.
Bron: Al-Monitor (Pinar Tremblay)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten