zondag 2 oktober 2016

VS bouwen nieuwe dronebasis in Niger

29 september - Intercept bericht aan de hand van vrijgegeven documenten over een dronebasis die in aanbouw is bij Base Aerienne 201 van het leger van Niger in de stad Agadez in het centrum van het land. De basis gaat alles bij elkaar 100 miljoen dollar kosten en zal geschikt zijn voor de MQ-9 Reaper, de opvolger van de Predator.  Al jaren hebben de VS een dronebasis in de hoofdstad Niamey, in het zuidwesten van het land. Agadez is gunstiger gelegen dan de bestaande basis voor noordelijker doelen en kan inlichtingen- en verkenningsoperaties ondersteunen boven Niger en Tsjaad, maar ook verder weg boven Libië en Nigeria. In Agadez wordt nu onder meer een landingsbaan van 1830 meter aangelegd, die C-17 transportvliegtuigen en de Reaper kan ontvangen.
Niger was het enige land in het noordwesten van Afrika dat bereid was de nieuwe Reapers te huisvesten. Het land wil dat uiteindelijk alle operaties niet meer vanuit Niamey, maar vanuit Agadez gaan plaatsvinden. In afwachting daarvan wil het Pentagon de basis in Niamey, die moet worden gedeeld met de Fransen, nog geschikt maken voor 200 tot 250 VS-militairen.
Bron: The Intercept (Nick Turse)
UPDATE: 5 oktober - Een artikel van Frontera News somt de dronebases van AFRICOM in Afrika op: Camp Lemonnier in Djibouti, Entebbe Airport in Oeganda, Seychelles, Arba Minch in Ethiopië, Lamu in Kenia, Nzara in Zuid-Soedan, Niamey en Agadez in Niger, een basis voor militaire  tussenlandingen (hub) in Boerkina Faso.
Het artikel geeft ook het aantal activiteiten van AFRICOM, gebaseerd op het jaarlijkse verslag aan de commissie voor de strijdkrachten van de Senaat: in 2015 75 gezamenlijke operaties, 12 grote gezamenlijke oefeningen en 400 activiteiten in het kader van defensiesamenwerking.
Bron: Frontera News

Geen opmerkingen:

Een reactie posten