zondag 19 juni 2016

Europa gaat wapens voor Libië op zee in beslag nemen

14 juni - De Veiligheidsraad is akkoord gegaan met een resolutie die het voor staten mogelijk maakt om op volle zee wapens die bestemd zijn voor ISIS en andere gewapende groepen in Libië in beslag te nemen. Er gold sinds 2011 al een wapenembargo, maar nu wordt het gemakkelijker dit ook kracht bij te zetten door schepen te inspecteren. Dit zal vooral gebeuren door de EU-operatie Sophia die al langer aktief is, maar dan bij het tegenhouden bij smokkelaars van vluchtelingen. De maatregel zal weinig effekt hebben op wapentransporten vanuit buurlanden.
'De resolutie is een kompromis, omdat Rusland en China aanvankelijk bezwaar hadden aangetekend dat schepen zonder toestemming van de staat waar ze geregistreerd staan in beslag konden worden genomen. Dat is nu geworden dat eerst een serieuze poging moet worden gedaan om die toestemming te verkrijgen.
Ook hebben Rusland en Egypte problemen met de positie van de nieuwe regering van nationale eenheid, omdat deze nog niet is erkend door het parlement dat in Tobroek zetelt. Egypte steunt generaal Hafter van het Libische nationale leger, een verklaarde tegenstander van de islamitische milities waarop de eenheidsregering steunt.
Bron: Foreign Policy (Colum Lynch)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten