maandag 20 juni 2016

Derde Vloot breidt rol in Oost-Azië uit

15 juni - De Amerikaanse Derde Vloot (thuisbasis San Diego, Californië) gaat vaker schepen naar Oost-Azië sturen om daar samen met de in Japan gestationeerde Zevende Vloot de konfrontatie met China aan te gaan. De Pacific Surface Action Group van de Derde Vloot met onder meer de geleide-wapen-destroyers Spruance en Momsen ging in april al naar deze regio. Tot nu toe opereerden ze alleen ten oosten van de datumgrens in de Stille Oceaan. De totale Pacifische Vloot beschikt over 200 schepen (waarvan meer dan 100 van de Derde Vloot waaronder vier vliegdekschepen) en 1200 vliegtuigen.
Bron: Reuters (Idris Ali, David Brunnstrom)
UPDATE: 18 juni - De VS hebben gisteren bij wijze van machtsvertoon twee vliegdekschepen, de John C. Stennis en de Ronald Reagan, samen met zes kleinere oorlogsschepen naar het westelijk deel van de Stille Occeaan gestuurd voor oefeningen. Eerder afgelopen week had de Stennis al geoefend met de Japanse en de Indiase marine. De Reagan was tot nu toe voor onderhoud op een Amerikaanse basis in Japan. De operaties hebben zich nu verplaatst naar een gebied ten oosten van de Filipijnen, niet grenzend aan, maar in de buurt van de Zuid-Chinese Zee.
De timing is belangrijk. De komende weken wordt een uitspraak van een internationaal arbritagehof in Den Haag verwacht over een zaak van de Filipijnen tegen China over claims op delen van de Zuid-Chinese Zee.
Afgelopen week stuurde de marine van de VS ook vier Growler vliegtuigen voor elektronische oorlogsvoering en 120 militairen naar Clark Air Base op de Filipijnen.
Bron: The New York Times (Jane Perlez)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten