dinsdag 31 mei 2016

Gebruik van MANPAD door PKK

23 mei - Het Institute for the Study of War (ISW) wijdt een beschouwing aan het neerhalen van een AH-1W Super Cobra helikopter van het Turkse leger door de PKK met een Russische 9K38 Igla  (SA-18) luchtdoelraket (zogenaamde MANPAD). Dit vond plaats op 13 mei toen de helikopter in Zuid-Oost-Turkije luchtsteun gaf aan troepen die in gevecht waren met PKK-strijders; de beide piloten kwamen om. ISW denkt, zonder hiervoor direkt bewijs aan te kunnen voeren, dat dit incident in het kader moet worden gezien van het konflikt tussen Rusland en Turkije na het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig door de Turken.
ISW wijst erop dat uit videobeelden blijkt, dat de MANPAD-schutter zijn wapen precies volgens de standaard instruktie-gebruikte, door te wachten tot de helikopter zijn vuur heeft beëindigd, dan pas te 'locken' op het doel en binnen de vereiste 90 seconden te lanceren. Ze denken dat dit mogelijk het gevolg is van training door Russische instrukteurs. Weliswaar is de Igla ook in gebruik bij het Iraakse en Syrische leger en zouden veel van die wapens in handen van rebellen zijn geraakt, maar volgens ISW zijn die meestal niet in goede staat.
ISW stelt ook dat dit de eerste keer is dat de PKK met succes een MANPAD inzet in Turkije. Dat kan zijn, maar Jane's Defence Weekly noemt een voorbeeld uit 1997, waarbij langs de grens met Irak een Turkse Cobra helikopter werd neergeschoten met een 9K32M Strela (SA-7B).
Bronnen: ISW (Chris Kozak), Jane's Defence Weekly (Lale Sariibrahimoglu)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten