maandag 22 februari 2016

Kosten van oorlog tegen ISIS nu meer dan 6 miljard, hoeveel brigades heeft Irak?

17 februari - De kosten voor de VS van de kampanje tegen ISIS in Irak en Syrië zijn nu opgelopen tot 6,2 miljard dollar (volgens The Hill). Het grootste deel komt voor rekening van de luchtoorlog, die nu een totaal van bijna 10.000 luchtaanvallen heeft opgeleverd.
Een kolonel van Combined Joint Task Force-Operation Inherent Resolve heeft bekend gemaakt dat een aantal VS-adviseurs met een beschermend eskorte zijn aangekomen in Makhmour aan de Tigris - 100 km ten zuidoosten van Mosoel in Iraaks Koerdistan - om de troepen van de Iraakse 15e divisie te trainen. In Makhmour is een grotere militaire basis waar een operationeel centrum voor het komende offensief tegen Mosoel gevestigd is. Daarvoor zouden volgens een Iraakse woordvoerder 4500 militairen nodig zijn [dat lijkt aan de lage kant].
Volgens een ander bericht hebben delen van dezelfde 15e divisie (1000 militairen) zich de laatste dagen verplaatst naar Makhmour. Naast het Iraakse leger zijn in principe ook 15.000 Iraaks-Koerdische soldaten beschikbaar, maar of de Koerden die ook gaan inzetten is onduidelijk.
Bronnen: Military.com (Richard Sisk), The Washington Post (Thomas Gibbons-Neff)
UPDATE: 23 februari - Het hoofdkwartier in Makhmour op divisieniveau heet Niniveh Operations Center. De Amerikanen schatten dat tussen 8 en 12 Iraakse brigades (rond 16.000 militairen zijn door de VS getraind) en twee Koerdische peshmerga's brigades (4000 strijders door VS getraind) nodig zijn om Mosoel in de tang te nemen. Ze zouden VS-adviseurs en Amerikaanse gevechtshelikopters voor luchtsteun mee krijgen. De keus is nog of wordt doorgestoten via de Tigris (Highway One, een langere afstand), via Koerdisch gebied (korter, maar onduidelijk of de Koerden zoveel Iraakse soldaten in hun gebied willen) of een combinatie van beide.
Bron: Military Times (Andrew Tilghman)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten