woensdag 24 februari 2016

Italië stemt stilletjes in met gewapende dropne-operaties boven Libië

22 februari - De Italiaanse regering heeft vorige maand zonder ruchtbaarheid ingestemd met gewapende dronevluchten vanaf de basis Sigonella op Sicilië tegen ISIS in Libië en Noord-Afrika. Er was meer dan een jaar over onderhandeld. De Italianen hebben als voorwaarde gesteld dat de drones alleen defensief mogen worden gebruikt om Amerikaanse special forces te beschermen en dat de doelen alleen buitenlandse strijders in Libië mogen zijn. Volgens de Amerikaanse bronnen van de Wall Street Journal was de Italiaanse regering "bang om de binnenlandse anti-oorlogsoppositie in de kaart te spelen in het bijzonder in gevallen waarbij de Italianen de schuld zouden krijgen van burgerslachtoffers."
De drones van de VS (zoals Predators) zijn sinds 2011 op Sigonella gestationeerd, maar mochten tot nu toe alleen gebruikt worden voor verkenningen. Sinds vorig jaar zijn special forces teams van het Pentagon in burgerkleding aktief in Libië om strijdgroepen te evalueren, waarmee de VS zou kunnen samenwerken.
Het Pentagon heeft voorgesteld om dit jaar 200 miljoen dollar uit te geven om de legers van Noord- en West-Afrikaanse legers te trainen en uit te rusten. In Agadez in Niger zijn ze bezig met een basis voor Reaper verkenningsdrones die honderden kilometers kunnen vliegen naar het zuiden van Libië.
Bron: The Wall Street Journal (Gordon Lubold, Julian E. Barnes), The New York Times (Eric Schmitt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten