vrijdag 22 januari 2016

Nieuwe organisatie Chinese leger

20 januari - Defense One wijdt een artikel aan de reorganisatie van het Chinese Volksbevrijdingsleger (PLA - People's Liberation Army). Op 31 december 2015 besloot de Centrale Militaire Commissie tot een nieuwe indeling voor het Chinese leger waarbij drie organisaties werden opgericht. Allereerst de legerleiding (Army Leading Organ), die is belast met coördinatie van gezamenlijke operaties van de verschillende krijgsmachtdelen. Ten tweede de raketstrijdkrachten (Rocket Force), in feite de huidige Chinese kernmacht, het Tweede Artilleriekorps. Ten derde een nieuwe strategische ondersteunende strijdmacht (Strategic Support Force - SSF), die in onderscheid met logistieke eenheden rechtstreeks de vijand schade kan berokkenen.
De aandacht koncentreert zich op deze derde afdeling. Hieronder vallen in feite drie onafhankelijke takken. De eerste is belast met defensieve en offensieve cyberoperaties. De tweede is de militaire ruimtevaartorganisatie, die zich bezighoudt met verkenning vanuit de ruimte en satellieten. De derde is de elektronische strijdmacht die verantwoordelijk is voor elektronische oorlogsvoering, het storen en misleiden van de vijandelijke radar en verbindingen.
Volgens de Russische expert Vasily Kashin vallen daaronder de vroegere Derde en Vierde Afdeling van het Algemeen Hoofdkwartier van het PLA (technische verkenningen, cyber, elektronische oorlogsvoering) en het bureau buitenland van de Algemene Politieke Afdeling, die verantwoordelijk was voor op het buitenland gerichte propaganda. De SSF is ook verantwoordelijk voor militaire inlichtingen in ruimere zin en psychologische operaties in het bijzonder. Dat suggereert dat het ook de vroegere Tweede Afdeling omvat, die zich bezig hield met inlichtingen van menselijke bronnen (human intelligence - spionage). Ook speciale operaties zouden er onder kunnen vallen volgens Kashin.
Bronnen: Defense One (Lincoln Davidson), Sputnik News

Geen opmerkingen:

Een reactie posten