zaterdag 2 januari 2016

NAVO stuurt AWACS naar Turkije

29 december - De NAVO gaat de komende dagen enkele AWACS-radarvliegtuigen voor verkenning en commandovoering naar de Turkse vliegbasis Konya sturen, aldus een Duitse defensiewoordvoerder. Dit is onderdeel van het extra steunpakket van de NAVO voor Turkije tegen Rusland. De AWACS hebben hun thuisbasis op Geilenkirchen bij de Duits-Nederlandse grens. Duitsland levert 30% van het multinationale personeel.
Spanje zal zijn Patriot luchtdoelraketten in Turkije handhaven, ook nu de VS en Duitsland hun Patriot-eenheden hebben teruggetrokken. Het Spaanse onderdeel luchtdoelartillerie van zes lanceervoertuigen met elk vier PAC-2 raketten (tegen vliegtuigen) is gestationeerd bij Adana.
Daarnaast overweegt de NAVO inzet van het Italiaanse antiraketsysteem Samp/T in Turkije. De Amerikaanse marine zal een van de vier geleide-wapen-destroyers van de Spaanse basis Rota constant inzetten in de Zwarte Zee.
* Volgens Nick Witney, een vroeger hoofd van het European Defence Agency gaat het om een pakket maatregelen dat is bedoeld om gezichtsverlies voor Turkije na het neerschieten van een Russische vliegtuig te voorkomen, waarbij tegelijkertijd wordt geprobeerd om de Turken ertoe te bewegen zich wat intelligenter te gedragen.
Bronnen: Reuters (Paul Taylor, Robin Emmott), Defense News (Esteban Villarege), Al-Manar (Libanon)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten