woensdag 13 januari 2016

Mogelijke rol Burum bij drone-aanvallen Somalië

9 januari - Twee advokaten van Somalische nomaden - slachtoffers die in de buurt waren van een drone-aanval op veronderstelde strijders van de guerrillagroep al-Shabaab - denken dat inlichtingen van het satellietstation in het Friese Burum een belangrijke rol hebben gespeeld bij die aanval, zo meldt de Leeuwarder Courant.
In Burum is het afluisterstation voor satellietverbindingen van de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD gevestigd, dat valt onder de Joint Sigint Cyber Unit (JCSU- vroeger NSO geheten, een samenwerkingsverband van de diensten). Het satellietstation in Burum (ook wel: Station 12) bestaat uit een gedeelte dat eigendom is van Defensie (15 tot 20 schotels) en een kommercieel gedeelte. Dat laatste is van KPN die het verhuurd heeft aan de internationale maritieme telecommaatschappij Inmarsat (acht schotels). Inmarsat heeft dan weer een deel onderverhuurd aan het bedrijf Castor Networks (veertien antennes) dat diensten levert aan mijn- en energiebedrijven, maar ook ngo's.
Twee schotels van defensie zijn al jaren gericht op de regio van Somalië, ook van belang voor de Nederlandse marine, die aktief is bij de NAVO-operatie Ocean Shield tegen piraterij. Onderschepte gegevens van mobiele telefoons (metadata) worden echter ook doorgeleverd aan de VS vanwaaruit ze gebruikt worden voor de doelbepaling van de drone-aanvallen op al-Shabaab.
Bron: Leeuwarder Courant (Maarten Pennewaard, Robert Jan Speerstra)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten