dinsdag 17 november 2015

VS-militairen in vooruitgeschoven posities wijzen doelen aan in Irak

12 november - Een klein team VS-troepen is tijdens het huidige offensief rond Sinjar tegen ISIS in Irak dichtbij de frontlijn ingezet ter ondersteuning van Koerdische troepen. Ze staan op een heuvel vanwaaruit het slagveld is te overzien en geven hun waarnemingen en inlichtingen door aan een operationeel centrum waar de doelen voor luchtaanvallen worden aangewezen. Volgens een militaire woordvoerder zijn het formeel geen joint terminal attack controllers (JTAC), omdat die veel dichter bij de frontlijn zitten en direkt kontakt hebben met de piloten van de aanvallende vliegtuigen.
Een ander Amerikaans team zit bij de Koerdische commandanten om ze te adviseren. Het offensief heeft ten doel om de belangrijkste bevoorradingslijn van ISIS tussen Raqqa in Syrië en Mosoel in Irak af te snijden.
De JTAC-kwestie is belangrijk, omdat ze worden beschouwd als gevechtstroepen (boots on the ground). Vorig jaar wilde de commandant van CENTCOM, generaal Austin ze inzetten, maar de voorzitter van de stafchefs generaal Dempsey wilde de Amerikaanse troepen niet te dicht bij de gevechten laten komen.
Bron: Military Times (Andrew Tilghman)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten