donderdag 19 november 2015

De speciale interventiegroepen van de Franse politie en het leger

18 november - Le Monde geeft een overzicht:
1. De RAID (Recherche, Assistance, Intervention, Dissuasion), opgericht in 1985, is een interventie-eenheid van de politie bij de bestrijding van grootschalig banditisme, de georganseerde misdaad en terrorisme, die valt on de algemene directie van de nationale politie. De RAID opereert meestal in grootstedelijk milieu, terwijl de gendarmerie in principe het buitengebied voor zijn rekening neemt. Vanaf april 2015 zijn ook de zeven GIPN (Groupes d'Intervention de la Police Nationale) van Parijs als lokale voorposten geïntegreerd in de RAID. GIPNs bestaan nu alleen nog in de overzeese gebieden.
2. De GIGN (Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale) is een militaire eenheid en is opgericht in 1972. De GIGN opereert eerder in de plattelandszones, maar bij grote operaties zoals in januari 2015 (Charlie Hebdo) treden RAID en GIGN samen op. De gendarmes nemen ook het voortouw bij vliegtuig- en scheepskapingen, nukleaire, chemische en biologische  aanvallen en gijzelingen in het buitenland.
3. De BRI (Brigade de Recherche et d'Intervention) is een eenheid van de gerechtelijke politie (police judiciaire) en treedt vaak samen met de RAID op (zoals nu ook bij de bestorming van een appartement in Saint-Denis). De eenheid bestaat sinds 1964 en is ondergebracht bij de regionale directie van de politieprefektuur van Parijs. Vanaf 1977 zijn ook in andere grote steden BRI's opgericht (nu vijftien). Naast speciale interventies doen ze ook dingen als schaduwen en het veiligstellen van bewijsmateriaal, politie-onderzoek dus.
Bron: Le Monde (Pierre Breteau)
UPDATE: 20 november - Veertig bewapende gendarmes van de GIGN en tien forensische rechercheurs gingen gisteren op weg naar de Malinese hoofdstad Bamako, waar een  hotel was aangevallen en gijzelaars genomen door fundamentalistische strijders.
Bron: Reuters (John Irish, Emmanuel Jarry)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten