zondag 25 oktober 2015

Zijn MANPADS te controleren in Syrië?

20 oktober - In The Daily Beast een artikel over het gebruik van vanaf de schouder af te vuren luchtdoelraketten (zogenaamde MANPADS) in Syrië. De VS zijn tot nog toe niet bereid geweest ze aan de rebellen te verstrekken. Er wordt echter aangenomen dat Qatar door China geproduceerde FN-6 MANPADS aan ze heeft geleverd. De VS hebben wel Tow 2A anti-tankwapens aan de 'gematigde' rebellen gegeven die vervolgens in handen zijn gekomen van radikalere groepen zoals Jabhat al Nusra en ISIS.
Controle op geleverde MANPADS is niet eenvoudig. De VS hebben in andere landen een programma om ze aan te kopen en te vernietigen, maar dat is kostbaar en werkt niet bij de extremere groepen. Na recente konflikten in Libië, Syrië, Mali, Zuid-Soedan en de Oekraïne worden zeker 50 niet-statelijke gewapende groepen geacht te beschikken over MANPADS. Tot juli 2009 zou het State Department er 30.000 hebben achterhaald en vernietigd.
Er worden in het artikel een aantal methodes genoemd om MANPADS vanaf een afstand te kunnen konroleren, maar die zijn nog niet operationeel, zijn problematisch om in de covert action praktijk mee te werken en zullen nauwelijks effekt ressorteren, gezien het grote aantal MANPADS dat al op de zwarte markt aanwezig is.
Bron: The Daily Beast (Nic Jensen-Jones)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten