woensdag 21 oktober 2015

President Obama stopt troepenafbouw Afghanistan

15 oktober - Met het oog op de verslechterende militaire situatie in Afghanistan heeft president Obama besloten om de geplande troepenvermindering volgend jaar niet door te laten gaan. Er zullen nu het grootste deel van 2016 9800 Amerikaanse militairen blijven, het aantal dat er nu al is. In 2017 zal dan een poging worden gedaan om het aantal naar 5500 terug te brengen. Duizenden militairen extra zullen volgend jaar marsorders krijgen voor een toer van zes tot negen maanden.
Aanvankelijk was het de bedoeling dat er in januari 2017 alleen nog 1000 VS-militairen rond de ambassade in Kaboel zouden blijven. Nu blijven ze op vliegbasis Bagram, het oostelijke Jalalabad en het zuidelijke Kandahar. De missie verandert officieel niet, training van het Afghaanse leger en contraterrorisme (waaronder drone-aanvallen). Maar in de praktijk zal regelmatig bijstand (luchtsteun) verleend moeten worden aan Afghaanse troepen die in het nauw raken. Daarvoor zijn de bases essentieel.
Ook Duitsland (850 soldaten), Italië (760) en Turkije (500) hebben inmiddels aangekondigd hun troepenaantal in Afghanistan voorlopig op het huidige niveau te houden. Een formele beslissing wordt begin december verwacht op de vergadering van de NAVO-ministers van buitenlandse zaken in Brussel.
Bronnen: Military Times (Andrew Tilghman), Reuters (Robin Emmott)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten