donderdag 3 september 2015

Turkije voert eerste luchtaanvallen op ISIS uit als onderdeel coalitie

29 augustus - Turkse gevechtsvliegtuigen - vermoedelijk Block 30 F-16 - hebben voor het eerst als onderdeel van de coalitie tegen ISIS enkele luchtaanvallen in Syrië uitgevoerd. Eerdere aanvallen van Turkije op ISIS buiten coalitieverband waren volgens Associated Press gebeurd met slimme bommen zonder dat de Turkse vliegtuigen het Syrische luchtruim waren binnengegaan.
Wat er nu veranderd is komt erop neer dat de Turkse luchtmacht is opgenomen in de air tasking order (een controle-instrument voor een gemeenschappelijke luchtoperatie) van de coalitie waardoor de operaties van de Turken kunnen worden 'gedekonflikteerd' met die van de andere deelnemers.
Volgens persagentschap Dogan zouden de recente aanvallen door twee Turkse gevechtsvliegtuigen zijn gedaan op doelen in een gebied ten noorden van Aleppo. In die regio heeft ISIS in de loop van de week een aantal dorpen veroverd waardoor de stad Marea in de buurt van de Turkse grens wordt bedreigd. Daar is ook de ISIS-vrije zone gepland. Bij Marea zou ISIS deze week ook een aanval met vermoedelijk mosterdgas hebben gedaan.
Bronnen: The Guardian (Kareem Shaheen, Spencer Ackerman), Associated Press (Suzan Fraser), Defense News (Aaron Mehta)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten