maandag 28 september 2015

Europese vloot tegen mensensmokkel in de Middellandse Zee

27 september - De Europese vloot EUNAVFOR MED, die jacht maakt op mensensmokkelaars in de Middellandse Zee, zal de komende weken uitgroeien van vier tot 10 oorlogsschepen en vanaf 7 oktober in aktie komen.
Bij de nieuwe schepen die zich bij de vloot zal voegen is het Britse fregat Richmond met een Lynxhelikopter, Scan Eagle verkenningsdrones en mariniers aan boord en het Franse fregat Courbet met een helikopter. Het Britse onderzoeksschip Enterprise met een Merlin helikopter, het Duitse fregat Schleswig-Holstein met bevoorradingsschip en het Italiaanse commandoschip Cavour met een multinationale staf van 70 zijn al aanwezig.
Het hoofdkwartier van EUNAVFOR is in Rome met een totale staf van 1318.
De tweede fase van de operatie, die nu in oktober begint, houdt in dat de rond 20 schepen die de boten met vluchtelingen vanuit Libië begeleiden worden onderschept en in beslag genomen (het is overigens nog de vraag of dit legaal is). Die smokkelaarsschepen proberen de bootjes van de vluchtelingen, nadat deze aan boord van koopvaardijschepen zijn genomen, terug te brengen om ze opnieuw te gebruiken.
Een derde fase, waarbij EUNAVFOR ook Libische wateren zou binnengaan, is voorlopig uitgesteld, omdat Libië hier niet mee instemt. De smokkelaars zijn ondertussen bezig nieuwe routes te verkennen.
Bronnen: Le Monde (Nathalie Guibert), Defense News (Tom Kington)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten