donderdag 24 september 2015

Beperkingen op inzet Franse luchtmacht in Syrië

15 september - Volgens Le Monde is de uitbreiding van de Franse interventie tegen ISIS (Operation Chammal) tot Syrië aan beperkingen onderhevig. Sinds een week worden vanuit Aboe Dhabi verkenningsvluchten uitgevoerd met Rafales. Luchtaanvallen in Syrië kunnen binnenkort beginnen. Maar voor het moment is het kader waarbinnen gewerkt wordt beperkt: het gaat erom een militaire reactie te geven als in de toekomst een aanval op Frans grondgebied zou worden gepland door ISIS.
Frankrijk zet 800 militairen en zes jachtvliegtuigen in tegen ISIS. De Arabische landen van de coalitie bombarderen niet meer sinds half augustus. Ze hebben hun middelen verplaatst naar de interventie in Jemen.
Bron: Le Monde (Nathalie Guibert)
UPDATE: 27 september - Frankrijk is begonnen (op 24 september volgens Le Monde)  luchtaanvallen uit te voeren in Syrië. Er is bij de eerste aanval gebruik gemaakt van zeven vliegtuigen, vijf Rafales, een spionagevliegtuig Atlantique 2 van de marine en een tankvliegtuig Boeing C-135 FR. Ze vlogen vanuit Jordanië en de Emiraten. Het doel was in de provincie Deir ez-Zor, een traingingskamp van ISIS. De aanvallen vonden niet plaats in coalitieverband, hoewel de operatie in het Syrische luchtruim wel werd gecoördineerd met de VS.
Bij de bekendmaking werd opnieuw benadrukt dat dit een antwoord was op voorbereidingen vanuit deze regio op aanvallen op Frans grondgebied. Frankrijk zegt dus uit zelfverdediging te handelen.
Een Franse diplomatieke bron van Reuters zei dat Frankrijk wel moest toeslaan in Syrië om een plek aan de tafel te kunnen krijgen bij het overleg over een politieke oplossing van de burgeroorlog.
Bronnen: Le Monde (Nathalie Guibert, Le Point (Jean Guisnel), Reuters (John Irish, Dominique Vidalon)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten