dinsdag 25 augustus 2015

Spanning in Korea tijdens Ulchi Freedom Guardian

21 augustus - De opgelopen spanning tussen de twee Korea's die uitmondden in een artillerieduel spelen zich af tegen de achtergrond van de jaarlijkse oefening Ulchi Freedom Guardian (UFG) van de VS met Zuid-Korea. De oefening wordt dit jaar gehouden van 17 tot 28 augustus door 30.000 Amerikaanse en 50.000 Zuid-Koreaanse militairen. Naast conventionele oorlogsvoering wordt ook terreurbestrijding en NBC-oorlogsvoering geoefend.
Bron: Business Insider (Jeremy Bender)
UPDATE: 24 augustus - De USAF zal drie B-2 stealth bommenwerpers naar Andersen Air Base op Guam sturen in het kader van een normale rotatie, maar ook om Zuid-Korea te steunen. Het tijdstip is niet bekend gemaakt. Volgens The Aviationist waren op 7 augustus ook al drie B-2's en 225 luchtmachtmilitairen gestationeerd op Guam om te trainen.
Er zouden ook gesprekken gaande zijn over inzet van B-52s (waarschijnlijk vanaf het vasteland van de VS) en een nukleair aangedreven onderzeeër, die momenteel in Yokosuka in Japan is gestationeerd.
Noord-Korea heeft tijdens deze crisis het dubbele aantal stuks artillerie langs de grens ontplooid en de meeste van hun 70 onderzeeërs hebben de thuisbases verlaten.
Bronnen: AirForce Times (Phillip Swarts), The Aviationist (David Cenciotti)
UPDATE 2: 26 augustus - Een anonieme Zuid-Koreaanse militaire woordvoerder verklaarde tegenover de krant JoongAng Ilbo dat Zuid-Korea en de VS in juni een nieuw Operationeel Plan 5015 hebben ondertekend en dat dit al is geïncorporeerd in de nu lopend oefening. OPLAN 5015 is een oorlogsscenario dat de militaire planning behelst om de massavernietigingswapens van Noord-Korea te verwijderen en een pre-emptieve aanval door te voeren. Sinds 2010 wordt onderhandeld over de vernieuwing van de zogenaamde Strategic Planning Guidance van de VS en Noord-Korea. Aanvankelijk was het idee dat binnen een paar jaar de VS het commando in oorlogstijd over de Zuid-Koreaanse troepen zouden overdragen aan Zuid-Korea. Maar dit zal nu niet voor 2020 gebeuren.
Er was van officiële Zuid-Koreaanse kant noch voor de pers, noch voor parlementsleden een bevestiging van het bericht van de JoongAng Ilbo te krijgen.
Bron: UPI (Elizabeth Shim)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten