maandag 6 juli 2015

Jordanië overweegt interventie in het zuiden van Syrië

29 juni - Het Jordaanse leger is bezig met de planning van een 'humanitaire' bufferzone in het zuiden van Syrië, zo bericht de Financial Times. Het gebied zou zich uitstrekken over de provincies Deraa en Suwayda. In de stad Deraa begon enkele jaren geleden de opstandige beweging in Syrië. In deze regio is momenteel een offensief van een rebellencoalitie rond de fundamentalistische strijdgroep Jabhat al-Nusra aan de gang tegen het regeringsleger. Jordanië is bang dat de grensprovincies volledig in handen vallen van de aan al-Qaida gelieerde beweging of ook van ISIS. De stad Deraa ligt maar op zo'n 70 km van de Jordaanse hoofdstad Amman.
Een gebied tussen de bufferzone en de stellingen van het Syrische leger zou bemand worden door momenteel in Jordanië opgeleide milities en door de zogenaamde zuidelijke brigades van de rebellen, die door Jordanië en de VS worden opgevoerd als een derde partij in de Syrische burgeroorlog. Het zou overigens nog onduidelijk zijn of de regering Obama een dergelijk grondoffensief steunt.
Bron: Financial Times (Sam Jones, Roula Khalaf, Erika Solomon)
UPDATE: 5 juli - Turkije heeft vandaag extra troepen, batterijen artillerie en geleide wapens gestuurd naar het grensgebied ter hoogte van de Syrische stad Jarablus in de regio Aleppo. Daar dreigt een slag om de stad tussen ISIS en Koerdische milities. Volgens berichten in de Turkse pers van afgelopen week zou Ankara overwegen een 'veilige' bufferzone in te stellen op Syrisch gebied om nieuwe vluchtelingenstromen te voorkomen en/of tegen te gaan dat de Koerden een groter deel van de grens gaan beheersen. Turkije zou dit echter niet alleen willen doen, maar aandringen op steun hiervoor van de VS.
Bron: Reuters (Faruk Yuce in Karkamis)
UPDATE 2: 11 juli - De Israëlische krant Haaretz merkt op dat het plan voor een bufferzone in Syrië van de Turkse premier Davutoglu eigenlijk betrekking heeft op een bufferzone tussen twee gebieden die door de Koerdische milities worden gekontroleerd. Inmiddels is het plan gedwarsboomd door de opstelling van de Turkse legerleiding, die van de politici een zwart-op-wit opdracht eisten om met 18.000 militairen Syrië binnen te gaan plus voorafgaand overleg met Rusland en Iran om interventie van die landen te voorkomen. Tijdens een zitting van de Nationale Veiligheidsraad werd daarop besloten af te zien van een inval en in plaats daarvan tanks en pantservoertuigen naar de Turkse kant van de grens te sturen. Ook een bezoek aan Turkije van de speciale VS-gezant voor de oorlog tegen ISIS, de mariniersgeneraal John Allen, zou de bedoeling hebben gehad om de Amerikaanse bezwaren tegen de bufferzone tot uiting te brengen.
Bron: Haaretz (Zvi Bar'el)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten