woensdag 20 mei 2015

VS-troepen trainen Oekraïense soldaten

14 mei - Newsweek heeft een reportage over de op 20 april in het oefenterrein Yavoriv (bij Lviv) begonnen training van de Oekraïense nationale garde door 300 militairen van de 173ste Airborne Brigade uit Vicenza. Een aantal prominente Oekraïense bataljons zoals het Azov regiment mogen hieraan niet meedoen vanwege de aanwezigheid van extreem-rechtse elementen. Het lijkt er dus op dat de Amerikanen begonnen zijn eenheden te trainen die in hun ogen betrouwbaarder zijn.
Opvallend vindt de verslaggever dat het Oekraïense leger nog werkt volgens het model van het Sovjetleger, weinig mogelijkheid tot initiatief voor het lagere kader en vrijwel geen rol voor de onderofficieren die beschouwd worden als de ruggegraat van het Amerikaanse leger. De Amerikanen is het verboden zelf een kijkje te gaan nemen op de slagvelden in het oosten. Het is met tanks en artillerie aan de andere kant een veel konventionelere oorlog  dan de instrukteurs gewend zijn. De training heet Fearless Guardian en is opgesplitst in drie blokken van twee maanden waarin telkens 300 Oekraïners getraind worden.
Half maart is in het parlement een wet geïntroduceerd om de aanwezigheid van buitenlandse troepen in de Oekraïne (maximaal 1000 tegelijk) te legitimeren. In dat kader zijn drie oefeningen met VS-militairen gepland, Fearless Guardian 2015, Sea Breeze 2015 tussen juni tot oktober in de Zwarte Zee en Saber Guardian/Rapid Trident 2015 tussen juli en oktober (ook in Yavoriv). Daarnaast zijn er twee Pools-Oekraïense oefeningen, Secure Skies 2015 (luchtmachtoefening) en Law and Order 2015 (militaire politie).
Bronnen: Newsweek (Nolan Peterson), Salon (Patrick L. Smith)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten