dinsdag 21 april 2015

Vliegdekschip Roosevelt stoomt op naar Jemen

20 april - De Amerikaanse Vijfde Vloot heeft bekend gemaakt dat het vliegdekschip Theodore Roosevelt en de geleide-wapen-kruiser Normandy gisteren via de Straat van Hormoez op weg zijn gegaan naar de Golf van Aden en de Straat van Bab-el-Mandeb bij Jemen om daar maritieme veiligheidsoperaties uit te voeren. De Roosevelt zou volgens de Amerikanen een konvooi van acht Iraanse schepen volgen, die ook op weg waren naar de Golf van Aden. Een paar dagen eerder had de VS-marine al zeven andere schepen samengetrokken rond Jemen, waarbij werd benadrukt dat die zich niet bezig zouden houden met de Saoedische blokkade tegen Aden en gewoon gingen patrouilleren. Toen ging het om de destroyers Forrest Sherman en Winston Churchill, de mijnenvegers Sentry en Dextrous en drie amfibische schepen met 2200 mariniers, de Iwo Jima, de New York en de Fort McHenry. Bovendien waren ook nog drie bevoorradingsschepen, het dry cargo ship Charles Drew, de tanker Laramie en het snelle gevechtsondersteuningsschip Arctic in de buurt.
De laatste keer dat de US Navy een schip aanhield was op 1 april, toen de destroyer Sterett de onder Panamese vlag varende Saisaban aanklampte. Er was verdenking dat het schip wapens vervoerde van Iran naar de opstandige Houthi's in Jemen, maar er werd niets gevonden. De Roosevelt was tot nu toe betrokken bij de luchtaanvallen op ISIS.
Bronnen: The Washington Post (Dan Lamothe), Navy Times (Meghann Myers)
UPDATE: 30 april - De Roosevelt heeft de Golf van Aden weer verlaten en is op weg terug naar de Golf. Ook een Iraans konvooi van vrachtschepen is omgekeerd. Eerder leken beide formaties elkaar te volgen, hetgeen tot een konfrontatie had kunnen leiden. Er was wel een flinke afstand tussen beide (het Pentagon had het over 200 zeemijl). Twee Iraanse destroyers, de Alborz en de Bushehr, die het konvooi moesten beschermen, hadden de ingang van de Bab-el-Mandeb bereikt. Ze zullen daar tot eind juni blijven, aldus de Iraanse marine. Het lijkt er echter op dat er gedeëskaleerd is.
Bronnen: AFP, The Hill (Kristina Wong)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten