donderdag 16 april 2015

Record aantal militaire operaties VS in Afrika

14 april - Nick Turse brengt de militaire operaties van de VS in Afrika in kaart naar aanleiding van de driedaagse internationale special forces oefening Silent Quest 15-1 op MacDill Air Force Base in Tampa, Florida. Er werd door de VS en 12 bondgenoten aan deelgenomen. Het oefenscenario betrof de opkomst van de niet al te denkbeeldige groepering 'Islamitische Staat van Afrika' en de verspreiding van dit protokalifaat over delen van Nigeria, Niger en Kameroen. De oefening vindt plaats sinds maart 2013.
In totaal voerde Africa Command vorig jaar 68 operaties uit. Dat waren onder meer Juniper Micron en Echo Casemate (steun aan Franse en Afrikaanse interventies in Mali en de Centraal-Afrikaanse Republiek), Observant Compass (tegen de Lord's Resistance Army) en United Assistance (Ebola-krisis).
Er waren vorig jaar 11 grote veldoefeningen (o.a African Lion in Marokko, Western Accord in Senegal, Central Accord in Kameroen en Southern Accord in Malawi). Maritieme veiligheidsoefeningen waren Obangame Express (Golf van Guinea), Saharan Express (bij Senegal) en Phoenix Express.
In totaal waren er in 2014 674 militaire aktiviteiten van de VS in Afrika (2013:546; 2008:172).
Bron: TomDispatch (Nick Turse)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten