zaterdag 25 april 2015

Ramstein essentieel voor drone-aanvallen VS

22 april - Nieuwe documenten uit juli 2012, die zijn ingezien door Der Spiegel en The Intercept, laten in detail zien dat de Amerikaanse basis Ramstein in Duitsland van cruciaal belang is voor de drone-oorlog van de regering Obama. Ramstein is betrokken bij vrijwel elke drone-aanval in Afrika, Afghanistan/Pakistan en het Midden-Oosten . De belangrijkste reden daarvoor is dat de luchtmachtbasis Creech, ten westen van Las Vegas niet rechtstreeks met drones in bijvoorbeeld Pakistan kan communiceren. Weliswaar wordt de verbinding gelegd via een satelliet, maar vanwege de kromming van de aarde en de afstand is die niet in staat om die twee plaatsen te verbinden. Daar zou een tweede satelliet voor nodig zijn, maar dan levert tijdsverlies op, zodat de drone niet in real time kan worden bestuurd. De enige manier om dit technische probleem op te lossen is de verbinding met de satelliet te laten lopen via glasvezelkabel naar Air and Space Operation Centrer (AOC) in Ramstein en van daaruit via de satelliet naar het operationele terrein.
De documenten laten ook zien dat het mogelijk is drone-aanvallen via geolocatie te laten plaatsvinden op de mobiele telefoons van de doelwitten. De Duitsers (onder andere) verschaffen die nummers aan de VS. Ze dachten (of deden alsof) dat dit op zichzelf niet voldoende zou zijn voor een precisie-aanval. Maar via het systeem Gilgamesh aan de onderkant van een dronevleugel is het mogelijk een telefoonmast voor mobiel verkeer te simuleren en de drone zo te richten op de mobiel.
De betrokkenheid van Duitse diensten kan voor juridische problemen zorgen, omdat sommige van dit soort aanvallen kunnen gezien worden als moordaanslagen. Volgens het Status of Forces Agreement (SOFA) dat de aanwezigheid van VS-militairen in Duitsland regelt, zou de Duitse justitie dan in aktie moeten komen, als de VS dit niet zelf doen.
De VS zouden inmiddels een reserve-mogelijkheid hebben gecreëerd op de Italiaanse basis Sigonella. Daar staat nu een back-up systeem voor Ramstein.
Bronnen: The Intercept (Jeremy Scahill), Spiegel Online (Matthias Bartsch, Maik Baumgärtner e.a.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten