dinsdag 7 april 2015

NAVO-flitsmacht begint met oefenen

3 april - De Very High Readiness Joint Task Force van de NAVO begint deze maand met oefenserie Noble Jump. Van 1 tot 10 april wordt geoefend in Nederland in Tsjechië. Een volgend onderdeel van de oefening vindt van 9 tot 20 juni plaats op het oefenterrein Zagan in Polen. Daarna volgt Trident Juncture 2015, een oefening in Italië, Spanje en Portugal van 21 oktober tot 6 november. Bij die laatste zijn 25.000 militairen betrokken.
Bij Noble Jump worden vooral de paraatheid en de verplaatsing van de NAVO-speerpunt binnen het NAVO-gebied getest. Het scenario houdt in dat terroristen proberen het grondgebied van een NAVO-lid proberen binnen te dringen om daar een 'staatskrisis' te veroorzaken. Hybride oorlogsvoering dus, een lokatie in de Baltische regio ligt voor de hand. In mei moet dan op het oefenterrein in Münster opnieuw de snelle verplaatsing van de flitsmacht over het NAVO-gebied worden geoefend tijdens Falcon Viking.
De kern van de snelle NAVO-voorhoede wordt momenteel gevormd door het 371ste Panzergrenadierbataillon uit Marienberg. Volgens de website German-Foreign-Policy nam dit pantserinfanteriebataljon eind mei 2014 deel aan een oefening Reliable Sword in de buurt van Nieuw-Milligen. Beoefend werd een luchtlandingsoperatie om een regering te hulp te schieten die werd bedreigd door gewapende opstandelingen. Lijkt eigenlijk wel op de Oekraïne.
Bronnen: The Washington Post (Dan Lamothe), Stars and Stripes (John Vandiver), German-Foreign-Policy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten