zaterdag 21 maart 2015

VS stellen sluiting van twee bases in Afghanistan uit

19 maart - De Amerikaanse bases in Kandahar en Jalalabad blijven waarschijnlijk ook na eind van dit jaar open. Oorspronkelijk was het de bedoeling om volgend jaar alleen nog maar te blijven werken vanuit bases in Kaboel en Bagram, maar het verzet van de Taliban is dusdanig toegenomen in kracht dat de Amerikaanse exit wordt vertraagd. Er zijn nu ook geluiden uit het Pentagon te horen dat de Amerikaanse luchtmacht ook na 2017 nog in Afghanistan zou moeten blijven.
De basis in Jalalabad is cruciaal voor het verzamelen van inlichtingen en operaties tegen al-Qaida, Kandahar voor de ondersteuning van de nog in het beginstadium verkerende Afghaanse luchtmacht.
Daarnaast is de relatie van de VS met de nieuwe president Ghani vooralsnog een stuk beter dan die met zijn voorganger Karzai.
Er zijn nu nog 2000 VS-militairen in Afghanistan aktief bij contraterrorisme-operaties. Het totale aantal van 10.000 VS-militairen zou tegen het eind van het jaar volgens plan verminderd zijn tot 5600, maar het is de vraag of dit nu nog wordt gehaald. Er zijn ook nog duizenden civiele contractanten.
Bronnen: Reuters (Arshad Mohammed, David Rohde, Phil Stewart), The New York Times (Matthew Rosenberg, Mark Mazetti)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten