dinsdag 2 december 2014

Gewapende groep nam Egyptische raketboot over

1 december - Volgens Israëlische media (Channel 2) hebben gewapende strijders, die zijn gelieerd aan ISIS op 12 november enige tijd een Egyptische raketboot overgenomen. Ze werden op de Middellandse Zee 70 km uit de kust achterhaald door andere Egyptische marineschepen en uitgeschakeld, waarbij acht doden vielen en vier boten van de aanvallers werden vernietigd. De Egyptische luchtmacht was ook ingeschakeld.
Volgens Channel 2 waren de strijders erin geslaagd om een "ongeluk te ensceneren" en één van hun mensen het commando van de raketboot over te laten nemen. Het zou de bedoeling zijn geweest om Israëlische doelen aan te vallen.
Bron: The Times of Israel
UPDATE: 3 december - De Egyptische marine heeft een groot aantal van dit soort raketboten (fast attack craft). Twee schepen van een klasse daarvan (Ambassador IV) zijn dit jaar geleverd door de VS met navigatieradar van Thales Nederland. Dit waren de S. Ezzat (registratienummer 682) en de F. Zekry (683).
Al Jazeera had (ten tijde van het incident) een ietwat andere lezing van het gebeuren. Volgens een militaire bron hadden de aanvallers "vissersboten" gebruikt en hadden geen zware wapens of granaatwerpers aan boord. Al Jazeera merkt op dat de Egyptische marine in het verleden konfrontaties heeft gehad met drugssmokkelaars en mensensmokkelaars in deze regio. Er is geen eerder geval bekend van een maritieme operatie van het gewapend verzet in de Sinaï. Dus mogelijk is het terrorisme-etiket er later opgeplakt.
Bronnen: Jane's Defence Weekly (Jeremy Binnie), Al Jazeera
Met dank aan Frank Slijper (PAX for peace)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten