vrijdag 19 december 2014

Doelen voor bondgenoten VS in Syrië bijna op

17 december - De bondgenoten van de VS bij de luchtoorlog in Syrië zijn in toenemende mate afwezig. In december zijn bijna 97% van de luchtaanvallen in Syrië uitgevoerd door de VS alleen. Eind september namen de bondgenoten nog 38% voor hun rekening, in oktober 8% en in november 9%. Twee meespelende factoren zijn: een afname van het tempo van de luchtaanvallen en minder vaste doelen van ISIS die nog over zijn. De gemakkelijker te raken vaste doelen werden in het begin van de oorlog bestreken door de luchtmachten van Bahrein, Jordanië, Saoedi-Arabië en de Emiraten. De VS koncentreerden zich met precisie-geleide munitie op bewegende doelen, ook om burgerslachtoffers te voorkomen.
De westerse bondgenoten van de VS bombarderen in Irak.
Bron: Reuters (Phil Stewart, Yara Bayoumi)
UPDATE: 4 februari 2015 - In Irak hebben de VS nu 888 luchtaanvallen uitgevoerd, 72% van het totaal, westerse bondgenoten 348. In Syrië hebben de VS 932 luchtaanvallen uitgevoerd (92%), Arabische bondgenoten 79. Qatar heeft alleen ondersteunende vluchten uitgevoerd, Bahrein niets meer sinds de eerste dagen van de kampanje. De meeste doelen van de Arabische bondgenoten zijn vaste installaties (er zijn er steeds minder over), de VS koncentreren zich op voertuigen en bewegende doelen.
Bron: The Wall Street Journal (Julian E. Barnes, Felicia Schwartz)
UPDATE 2: 6 februari - Na de moord op hun piloot beraadt Jordanië zich op een grotere rol. Een mogelijke bijdrage betreft hun special forces, net name het 71ste Counterterrorism Battalion en de inlichtingendienst General Intelligence Direcotrate (GID). Die zouden echter niet zonder (Amerikaanse) logistieke en andere steun kunnen optreden.
Bron: The Telegraph (Shashank Joshi)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten