woensdag 26 november 2014

VS vernietigden duizenden Iraakse chemische wapens in de open lucht

22 november - De VS hebben van 2004 tot 2009 in Irak duizenden oude chemische wapens geborgen en ze bijna allemaal door middel van explosies in de open lucht vernietigd. Dat zegt de 30 blz. tellende samenvatting van een aktiviteitenverslag van het Technisch Sekretariaat van de OPCW (Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens) dat aan de New York Times is vrijgegeven door het Pentagon.
De wapens dateerden allemaal uit de jaren tachtig en begin jaren negentig van voor de Golfoorlog. Het VS-leger had er last van omdat de soms half vergane wapens door het verzet tegen de bezetting gebruikt werden voor geïmproviseerde bommen. De Amerikanen hielden hun aktiviteiten en de plaatsen waar de wapens gevonden waren geheim en ook dat soldaten chemische wonden hadden opgelopen, onder meer bij het hanteren van mosterdgas. Vernietiging van dit soort stoffen in de open lucht is strijdig met alle regels.
De vrijgegeven dokumenten omvatten ook zes blz. waarin wordt beschreven hoe het Technisch Sekretariaat een bezoek brengt aan Engeland om daar informatie te raadplegen over een vergelijkbare vernietiging van chemische wapens door het Britse leger begin 2006. Het ging hier om 21 Borak raketten, maar dan wel met het zenuwgas sarin.
Bron: The New York Times (C.J. Chivers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten