zaterdag 8 november 2014

Oefenwedijver in de oostelijke Middellandse Zee.

5 november - Een toenemende rivaliteit  tussen verschillende marines in het oostelijk deel van de Middellandse Zee wordt gekonstateerd door Al-Monitor. Het begon met seismische exploratieaktiviteiten van het Turkse onderzoeksschip Barbaros Hayrettin Pasa vergezeld door twee fregatten van de marine, de Gelibolu en de Giresun. Er werd gezocht in de eenzijdig door de Griekse Cyprioten afgekondigde exklusieve ekonomische zone.
Als antwoord daarop hielden volgens Al-monitor de Russische, Israëlische (!) en Grieks-Cypriotische marine van 20 tot 23 oktober gezamenlijke marine-oefeningen. Daaraan werd onder meer deelgenomen door de Russische onderzeebootjager (destroyer) Kulakov, het vlaggeschip van het Russische eskader in de Middellandse Zee, en het landingsschip de Novocherkassk van de Zwarte Zeevloot.
Het antwoord van de NAVO laat niet op zich wachten. Van 6 tot 14 november oefent de Standing NATO Maritime Group-2 (SNMG-2) samen met drie extra Turkse fregatten, twee korvetten, vier onderzeeërs, een hulpschip en een aantal vliegtuigen. De VS sturen de USS Leyte Gulf en de USS Cole.. Er wordt ook deelgenomen door Britse schepen (nukleaire onderzeeeër Torbay) en het Pakistaanse fregat Alamgir. De oefening heet Blue Whale 2014 en is groter dan normaal.
Bron: Al-Monitor (Metin Turcan)
UPDATE: Andere bronnen geven aan dat de oefening van de Russische Zwarte Zeevloot los ten noordoosten van Cyprus in internationale wateren los staat van de Cypriotisch-Israëlische oefening. De Barbaros is aktief ten zuidoosten van het eiland, wel in een aangrenzend gebied van de Russische oefening.
De naam van de Israëlisch-Cypriotische oefening is Onisilos-Gideon 2/2014 en deze vond plaats in het kader van het jaarlijkse oefenplan van beide legers. De Cypriotische nationale garde en de Israëlische luchtmacht oefenden samen.
Bronnen: Cyprus Mail (Elias Hazou), Famagusta Gazette

Geen opmerkingen:

Een reactie posten