woensdag 8 oktober 2014

VS zetten gevechtshelikopters in bij oorlog tegen ISIS

5 oktober - Vandaag hebben de VS gevechtshelikopters ingezet tegen doelwitten van ISIS in Irak. Het gaat zeer waarschijnlijk om AH-64 Apaches van Central Command. Een squadron hiervan werd in juni naar Baghdad International Airport gestuurd ter bescherming van Amerikaanse troepen. Maar de inzet van de betrekkelijk laag en langzaam vliegende Apaches in het buitengebied van Bagdad bij Abu Ghraib (de volgende dag ook bij Fallujah) als steun voor Iraakse troepen, betekent in de ogen van McClatchy een belangrijke eskalatie in de luchtoorlog en een teken dat de veiligheidssituatie in de provincie Anbar verslechtert.
De Apache is beter geschikt dan jachtvliegtuigen voor inzet tegen bewegende doelen, zoals voertuigen of oprukkende strijders. Ze hebben geen spotters op de grond nodig die doelen kunnen aanwijzen. De Apaches zijn onder meer bewapend met Hellfire geleide wapens en 30 mm kanonnen. De risico's zijn echter ook groter. Ze kunnen binnen het bereik komen van grond-lucht geleide wapens (Manpads) en granaatwerpers.
Bronnen: McClatchy Foreign Staff (Mitchell Prothero, Jonathan S. Landay), The Washington Post (Dan Lamothe)
UPDATE: 26 oktober - De VS hebben een half dozijn Apaches gestationeerd op Baghdad International Airport. Het detachement van de USAF daar heeft ook de beschikking over Shadow verkenningsdrones.
Bron: The New York Times (Kirk Semple, Eric Schmitt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten