dinsdag 21 oktober 2014

VS-drones mogen tegen ISIS vliegen vanuit Incirlik

16 oktober - De Turkse regering heeft ermee ingestemd dat de VS voor verkenningsdoeleinden met drones mogen blijven vliegen vanaf de basis Incirlik in de oorlog tegen ISIS. Maar er is nog steeds geen toestemming om dit ook met bemande gevechtsvliegtuigen te doen.
Incirlik is een gezamenlijke basis van de Turkse en de Amerikaanse luchtmacht. Er zijn ongeveer 1500 VS-militairen en het is de thuisbasis van het 414de Expeditionary Reconnaissance Squadron dat daar sinds 2011 vliegt met MQ-18 Predator drones. Die werden samen met luchtschepen en andere sensoren daarheen verplaatst toen de Amerikanen weg moesten uit Irak. De basis werd ook in de jaren negentig door de VS gebruikt voor de no-fly zone boven Noord-Irak.
Er is de laatste tijd druk overleg geweest over dit soort kwesties in Ankara (speciale gezant John Allen en onderstaatssekretaris Brett McGurk), Washington (chef van de Turkse geheime dienst Hakan Fidan) en op Joint Base Andrews, Maryland (hoge militairen). De Turken willen nog niet aan alle Amerikaanse wensen tegemoet komen. Allen en McGurk zouden ook hebben gevraagd om de bases Diyarbakir, Batman of Malatya-Erhac te mogen gebruiken, maar tevergeefs. Gebruik van de Turkse bases zou de luchtoorlog tegen ISIS voor de VS veel gemakkelijker maken, gezien de nabijheid.
Bronnen: The Daily Beast (Eli Lake, Josh Rogin), Defense News (Brian Everstine), Al-Monitor (Fehim Tastekin)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten