dinsdag 7 oktober 2014

Operatie Eikonal - samenwerking tussen NSA en BND

4 oktober - De NSA en de Bundesnachrichtendienst (BND) hebben een aantal jaren nauw samengewerkt bij het afluisteren van het belangrijke knooppunt van dataverkeer voor telefoon en internet in Frankfurt. Tussen 2004 en 2008 tapte de BND het kabelverkeer af en stelde het ter beschikking van de NSA. De naam van de operatie was Eikonal. In ruil daarvoor werd het VS-afluisterstation voor satellietkommunikatie in Bad Aibling aan de Duitsers geschonken. Met behulp van de schotels in Bad Aibling werden de Taliban in Afghanistan en de krisisregio Noord-Afrika in de gaten gehouden.
De deal was gebaseerd op een Memorandum of Agreement tussen BND-chef Hanning en de toenmalige NSA-direkteur Michael Hayden. Met behulp van zoektechnieken van de NSA werd in Frankfurt vanaf 2004 het telefoonverkeer en vanaf november 2005 het internetverkeer gevolgd. Het was een Joint Sigint Activity, waarbij de gegevens per datakabel naar het hoofdkwartier van de BND in Pullach gingen en vandaar naar de computers van de Mangfall-kazerne in Bad Aibling. De NSA-mensen doorzochten daar samen met de Duitsers het materiaal. Officieel hadden de Amerikanen geen rechtstreekse toegang, maar in de praktijk "is volledige kontrole door de BND in de realiteit niet mogelijk", aldus een notitie van de BND.
De technische gang van zaken bij het tappen in Frankfurt werd volgens insiders door Deutsche Telekom verzorgd, die zijn servers ter beschikking stelde.
In 2008 werd de samenwerking beëindigd, vermoedelijk om twee redenen. Ten eerste bleek een filter met de naam Dafis, dat verkeer van Duitsers buiten de overdracht aan de NSA moest houden, niet te funktioneren. Ten tweede viel het de Duitsers op dat de NSA-mensen ook begonnen te zoeken op termen als 'EADS', 'Eurocopter' en de namen van allerlei Franse instanties.
De speciale kontrolekommissie van de Bondsdag voor afluisteren was waarschijnlijk op de hoogte van het tappen, maar niet van het doorgeven aan de Amerikanen.
Bron: Süddeutsche Zeitung (Georg Mascolo, Hans Leyendecker, John Goetz)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten