dinsdag 28 oktober 2014

Luchtoorlog tegen ISIS kost nu 8,3 miljoen dollar per dag

27 oktober - Het Pentagon heeft de schatting van de kosten van de oorlog van de VS tegen ISIS in Irak en Syrië bijgesteld. Ze gaan er nu vanuit dat deze 8,3 miljoen dollar per dag bedragen. Eerder was een bedrag van 7 miljoen genoemd. De hogere kosten zijn onder meer het gevolg van het grotere aantal verkennings- en tankvluchten dat nodig is voor de luchtaanvallen.
Voormalige begrotingsambtenaren en externe experts denken dat het nog veel meer zal gaan kosten. Ze schatten dat er nu al meer dan een miljard dollar is uitgegeven (Pentagon: 580 miljoen). Volgens Todd Harrison van het Center for Strategic and Budgetary Assessments zal de operatie Inherent Resolve 2,4 tot 3,8 miljard per jaar gaan kosten. En als de intensiteit van de bombardementen wordt opgevoerd is tussen 4,2 miljard en 6,8 miljard ook mogelijk.
Een spionagedrone laten vliegen kost van 1000 dollar per uur (Predator, Reaper) tot 7000 per uur voor de Global Hawk. Het E-8 J-STAR vliegtuig voor gevechtsleiding kost zelfs 22.000 dollar per uur.
Bron: AFP

Todd Harrison, Estimating the Cost of Operations Agianst ISIL. Center for Strategic and Budgetary Assessments 29 september 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten